Jadłospis
JADŁOSPIS NA KWIECIEŃ
SMACZNEGO!
DATA |
JADŁOSPIS |
03.04. środa |
Śniadanie: linga, masło, polędwica, pomidor [1,7] Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami zabielany, devolay, kluski, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej [1,3,7] |
04.04. czwartek |
Śniadanie: kajzerka, parówki, papryka, ketchup, masło [1,7] Obiad: Krupnik z ziemniakami, placki pankejk z sosem owocowym [1,3,7] |
05.04. piątek |
Śniadanie: Rogal z masłem, dżem, twarożek, szczypiorek [1,7] Obiad: Zalewajka z ziemniakami zabielana, kopytka z sosem, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem [1,3,7] |
08.04. poniedziałek |
Śniadanie: pieczywo masło, szynka, ser żółty , pomidor Obiad: Ogórkowa z ziemniakami zabielana, fileciki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, ryż, marchewka z jabłkiem |
09.04. wtorek |
Śniadanie: kajzerka, masło, szynka drobiowa, jajko, ogórek kiszony Obiad: Rosół z makaronem, kluski , schab w sosie, buraczki z jabłkiem i papryką |
10.04. środa |
Śniadanie: linga, masło, kiełbasa drobiowa, ser żółty , ogórek zielony Obiad: Kalafiorowa z ziemniakami zabielana, pulpety z papryką i porą , kasza jęczmienna, sos pomidorowy, surówka z kiszonych ogórków |
11.04. czwartek |
Śniadanie: pieczywo, masło, polędwica wieprzowa, sałata Obiad: Pieczarkowa z makaronem, ziemniaki, filet z kurczaka panierowany , czerwona kapusta z jabłkiem |
12.04. piątek |
Śniadanie: chałka, mleko z płatkami, miód Obiad: Żurek z kiełbasą i ziemniakami, ryż z masłem, ryba miruna duszona, kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem |
15.04. poniedziałek |
Śniadanie: pieczywo, masło, szynka, ser, ogórek zielony Obiad: Pomidorowa z makaronem, ziemniaki, filet z kurczaka w panierce panco, surówka z kapusty pekińskiej |
16.04. wtorek |
Śniadanie: kajzerki, masło, kiełbaski wieprzowe, papryka, Obiad: Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami i pomidorami, gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, surówka z ogórków kiszonych |
17.04. środa |
Śniadanie: bułka linga, masło, szynka drobiowa, jajko, pomidor Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami, spaghetti z warzywami i sosem pomidorowym |
18.04. czwartek |
Śniadanie: pieczywo, masło, szynkowa, jajko, sałata Obiad: Jarzynowa z marchewką, pyzy ziemniaczane z mięsem, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i jogurtem |
19.04. piątek |
Śniadanie: rogal, ser homogenizowany, masło, dżem Obiad: Zalewajka z ziemniakami zabielana, paluszki rybne z dorsza, ziemniaki, kiszona kapusta z marchewką |
22.04. poniedziałek |
Śniadanie: pieczywo, masło,szynka, ser ,sałata Obiad: Ogórkowa z ziemniakami, kluski na parze z sosem śmietanowym |
23.04. wtorek |
Śniadanie: kajzerka, masło, kiełbaski drobiowe, papryka Obiad: Rosół z makaronem, kluski z sosem, devolay, buraczki z jabłkiem, buraczki z jabłkiem |
24.04. środa |
Śniadanie: bułka linga, masło, polędwica, jajko, pomidor Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami, mielone ala gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z białej kapusty z marchewką |
25.04. czwartek |
Śniadanie: pieczywo, masło, szynkowa, ogórek kiszony, Obiad: Krupnik z ziemniakami, pierogi z serem z sosem owocowym |
26.04. piątek |
Śniadanie: linga, masło, twarożek,szczypiorek, dżem Obiad: Pieczarkowa z makaronem, ziemniaki, ryba, surówka z kiszonej kapusty |
29.04. poniedziałek |
Śniadanie: pieczywo, masło, szynka, ser żółty, ogórek kiszony Obiad: Pomidorowa z makaronem, Risotto z kurczaka z warzywami i ryżem, |
30.04. wtorek |
Śniadanie: kajzerka, masło, kiełbaski wieprzowe, papryka Obiad: Ryżowa na rosole, ziemniaki z masłem, udziki, surówka z białej kapusty |
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie. Rodzic dziecka które jest ALERGIKIEM powinien niezwłocznie zgłosić to osobie zamawiającej posiłki z wyszczególnieniem diety (dziecko będzie miało przygotowywane indywidualne posiłki).
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie)
UWAGA!
Zastrzegamy - gdy zaistnieje sytuacja , że deser lub wędlina czy też warzywo wymienione w menu, nie będzie spełniało wymogów organoleptycznych, w zamian za nie będzie podane inne.
Bardzo prosimy rodziców o zapoznanie się uważnie z menu i w razie jakichkolwiek uwag prosimy o kontakt przed podaniem wyżej wymienionego posiłku, a nie w danym dniu lub dzień po.
Bardzo prosimy o zgłaszanie zakupu posiłku danego dnia w dzień go poprzedzający u Osoby Zamawiającej w szkole/przedszkolu.
W razie choroby można odwołać zamówiony posiłek do godz. 8.00 w danym dniu (kontakt telefoniczny z personelem przedszkola lub z sekretariatem szkoły)
Dziękujemy.